torsdag 26 april 2007

Teskafferiet just nu

Eftersom te är en färskvara ska man egentligen inte köpa hem mer te än vad man kan dricka upp på en månad. Så duktig är inte jag. Det är alldeles för roligt att köpa nytt te. En inventering av mitt teskafferi avslöjade följande 16 tesorter:

  • Lapsang Souchong (svart rökt te)
  • Rooibos Firebrand (apelsin, nejlika, kanel)
  • Rooibos Heta Stunder (chai och chili)
  • Hallwylskas te (svart; earl grey med rom och malva)
  • Uppsalablandning (svart söt blandning)
  • Genmaicha (grönt te med rostat ris)
  • Lin Yun White Downy (vitt, neutralt te)
  • Ti Guan Yin (ljust oolongte)
  • Chin White Hair Monkey (vitt, aprikossmakande te)
  • Rose D'Himalaya (svart Darjeeling som växt med rosor)
  • Golden Nepal (svart, neutralt te av ljusare karaktär)
  • Formosa Amber Oolong (medeloxiderat oolong)
  • En liten mängd Pu-er pellets av okänt namn
  • En liten mängd ljust, kinesiskt oolongte av okänt namn
  • Mörkt, kinesiskt oolongte av okänt namn

Tesäsongen 2007 började faktiskt bara för några veckor sedan, då de första Darjeeling First Flush-teerna kom. Nu är det alltså en bra tid att köpa Darjeeling. I början av sommaren skördas det första kinesiska gröna teet, och juni-augusti är alltså bästa säsongen att köpa grönt te. Grönt te tål lagring sämre än andra tesorter, och därför kommer jag inte fylla på min telista med mer grönt te förräns till sommaren. I gengäld hoppas jag frossa i grönt te då. Oolongte tål lagring lite bättre än grönt te men förmodligen inte lika bra som svart te. Så oolong är kanske ett bra höst/vinterte, medan svart te är bra som vinter/vårte eftersom det är den sort som tål lagring bäst.

Inga kommentarer: